Een ANIOS (basisarts) in een huisartsenpraktijk

Rob Verwoerd

Wat is een ANIOS-huisartsgeneeskunde? Een ANIOS is een arts niet in opleiding tot specialist, werkzaam binnen de huisartsgeneeskunde in dit geval. Het meest waarschijnlijke is dat een ANIOS uiteindelijk in opleiding wilt komen, dus een AIOS wil worden om daarna als huisarts verder door het leven te gaan.

Een ANIOS is een BIG-geregistreerde basisarts.

De eerste weken gaat dat zoals bij een AIOS: samen spreekuur doen, veel meekijken, veel overleg en veel tijd inplannen. De assistentes zijn geïnstrueerd welke ingangsklachten hij wel en niet kan zien. Zelfstandig visites rijden is in het begin niet handig. In een later stadium zou dat wel een optie zijn.

De ANIOS werkt in loondienst en is, conform de Cao Huisartsenzorg, ingeschaald als verpleegkundig specialist. Basisartsen kunnen geen diensten op de huisartsenpost aannemen in de rol van waarnemer. (In het land zijn zij hiermee al wel testen aan het draaien).

Doordat de ANIOS in de praktijk werkt, is er meer tijd om andere zaken op te pakken. Daarnaast is het altijd fijn om jonge enthousiaste collega’s te hebben, die met hun frisse blik soms hele verrassende wendingen aan een lastige casus kunnen geven. De patiënten zijn blij met een vast gezicht, en accepteren de ANIOS dan als arts. Al met al creëert het rust, omdat je met je vaste artsenteam werkt, waarbij in vakantieperiodes nog maar zelden losse waarnemingen geregeld hoeven worden. Het geeft de ANIOS de mogelijkheid om binnen de huisartsgeneeskunde te blijven werken zodat deze zich verder kon ontwikkelen voorafgaand aan de start van de huisartsopleiding. Verder kan het een meerwaarde zijn voor basisartsen die twijfelen over de keuze voor een bepaald specialisme. je merkt tijdens coschappen, dat veel studenten het coschap huisartsgeneeskunde erg leuk vinden, maar in die periode te weinig konden zien van het vakgebied om te solliciteren voor de opleiding huisartsgeneeskunde. Bij andere vervolgspecialismen is de ANIOS-functie vanzelfsprekend en is het de start om te solliciteren voor een opleidingsplek. Het is voor geneeskunde studenten die twijfelen, een logische keuze om een tijdje als ANIOS te gaan werken binnen een specialisme waarover ze nadenken, waarbij ze vaak blijven ‘plakken’. Tot voor kort kon dit nog niet binnen de huisartsgeneeskunde, nu wel.

Deze nieuwe en innovatieve functie is zeer geschikt voor basisartsen die de ambitie hebben om huisarts te worden. Als coassistent maak je kennis met de huisartsenpraktijk, maar echt meedraaien in de praktijk is heel anders. Het geeft je de kans om van dichtbij te ervaren hoe het is om te werken in een huisartsenpraktijk met een hecht team wat op één lijn staat om de best mogelijke patiëntenzorg te leveren. Daarnaast zorgt de langere periode van een jaar ervoor, dat je veel meer inzicht krijgt in wat er verstandig is om een ANIOS aan te nemen voor minimaal een jaar en maximaal twee jaar. HuisartsenHulp heeft een grote pool van basisartsen beschikbaar. Wil jij weten of er een praktijk in jouw regio op zoek is naar een ANIOS of heb je na het lezen van dit artikel nog aanvullende vragen? Neem dan contact met mij op; rob@huisartsenhulp.nl

“Binnen twee weken kon ik aan de slag”

‘Mijn eerste kennismaking met HuisartsenHulp was direct na het afronden van mijn studie Geneeskunde. Tijdens de opleiding was mijn interesse in de huisartsgeneeskunde ontstaan en na mijn afstuderen ben ik om ervaring op te doen op zoek gegaan naar een functie als ANIOS in het ziekenhuis. Het duurde uiteindelijk drie maanden voordat ik als ANIOS aan de slag kon. HuisartsenHulp bood mij de mogelijkheid om in deze drie maanden full-time te werken als achterwacht en intercedent. Elke ochtend kreeg ik te horen of ik naar kantoor moest komen of dat ik moest invallen als doktersassistent bij een huisartsenpraktijk in de regio Amsterdam. Op deze manier heb ik wisselende dagen gehad en inzicht gekregen in veel verschillende huisartsenpraktijken. Je reiskosten worden vergoed en het uurloon is meer dan de moeite waard! Een aantal maanden geleden heb ik opnieuw contact opgenomen met HuisartsenHulp met de vraag of ze mij konden helpen bij het vinden van een functie als ANIOS huisartsgeneeskunde. Op dat moment had ik ervaring opgedaan als ANIOS in het ziekenhuis en was ik al aangenomen voor de huisartsenopleiding, maar helaas uitgeloot voor de eerstvolgende startdatum. In de tussentijd leek het mij een goed idee om ervaring op te doen als ANIOS bij een huisartsenpraktijk. Twee weken nadat ik deze vraag bij HuisartsenHulp had neergelegd, kon ik aan de slag bij een praktijk in Amsterdam. Inmiddels ben ik begonnen met de opleiding tot huisarts. De afgelopen jaren heeft HuisartsenHulp mij veel gebracht. Zonder de hulp had ik nooit op zo’n korte termijn werk kunnen vinden. De communicatie verloopt persoonlijk en transparant.’ Een bijdrage van Joost.