Interview met geneeskundestudent Dirk van Hemert

Het is weer tijd voor een interview! Deze keer hebben wij Dirk van Hemert gesproken over zijn ervaring als doktersassistent. Dirk is 23 jaar en studeert geneeskunde. Hij werkt inmiddels al bijna een jaar bij HuisartsenHulp en heeft bij meerdere huisartsenpraktijken ingevallen.

Wat is de reden dat je (destijds) hebt gekozen om bij Huisartsenhulp te werken:

Als masterstudent Geneeskunde vond ik het lastig een medisch inhoudelijke bijbaan te vinden. Als doktersassistent bij HuisartsenHulp krijg je een takenpakket met veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, terwijl je actief bezig bent met medische problematiek. Dit was voor mij erg aantrekkelijk, niet alleen omdat het mij uitdaagt in mijn werkzaamheden maar ook omdat ik mijn medische kennis en vaardigheden up-to-date kan houden. Daarbij is het werk erg flexibel; je plant je eigen diensten in op basis van je beschikbaarheid. Met name tijdens coschappen is dit erg prettig.

Hoe ging het inwerken bij de huisartsenpraktijk? En hoe ervaarde je de begeleiding vanuit de praktijk en ons?  

Het inwerken bij een praktijk met een nieuw “Huisarts Informatie Systeem” (HIS) bestaat uit een halve dag, voorafgaand aan je eerste werkdag bij een praktijk. Je leert dan de praktische zaken, zoals het werken met de agenda’s van de huisartsen en het herhalen van recepten. HuisartsenHulp ondersteunt je hierbij doormiddel van een handig document met daarin uitleg. Uiteindelijk leer je het meeste in de praktijk, maar je eerste werkdag begint met een voorsprong als je in ieder geval bekend bent met het medisch dossier.

Wat heb jij geleerd van het werken als doktersassistent?  

Allereerst heeft het werken als doktersassistent mijn medische kennis verder doen groeien. Als student geneeskunde heb ik van veelvoorkomende klachten reeds medische kennis vergaard, maar als doktersassistent leer je weer hele andere dingen. Zo ligt de nadruk meer op het geven van zelfzorg advies, het meegeven van een vangnet (wanneer moet een patiënt opnieuw contact opnemen) en het herkennen van alarmsymptomen (aanwijzingen dat een patiënt ziek is en snel gezien moet worden).

Omdat het triëren via de telefoon gaat, leer je daarnaast extra goed luisteren naar wat patiënten je vertellen. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn communicatieve vaardigheden verder zijn ontwikkeld. Daarnaast heb ik veel geleerd over de gang van zaken binnen een huisartsenpraktijk en over het zorgsysteem in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe verwijzingen naar ziekenhuizen worden geregeld.

Wat vind je het leukste aan het werk?  

Geen enkele dag in de gezondheidszorg is hetzelfde, dat geldt ook voor de huisartsenpraktijk. Patiënten hebben ieder hun eigen klacht en hun eigen belevingen daarbij. De uitdaging om iedereen zo goed als mogelijk te helpen, is wat ik het leukste vind aan het werk. Daarnaast blijf ik, zoals eerder gezegd, actief bezig met medisch inhoudelijke onderwerpen wat een prettig raakvlak is met mijn studie geneeskunde.

Wat vind je minder leuk aan het werk?  

Wat soms lastig kan zijn, is dat iedere huisartsenpraktijk nét andere praktische regels heeft. Mag je als doktersassistent telefonisch lab uitslagen bespreken? Tot welk tijdstip op de dag mag een patiënt urine komen brengen? Mag de praktijkondersteuner van de huisarts (POH) patiënten zien met een bepaalde ziekte? De antwoorden op deze vragen zijn niet terug te vinden in de handleiding van HuisartsenHulp en voor assistenten is het zo vanzelfsprekend dat je het niet altijd uitgelegd krijgt bij het inwerken. Je moet dan gedurende de dag vaker vragen stellen aan je collega’s. Gelukkig vinden ze dit over het algemeen niet erg!

Indien jij bij verschillende praktijken hebt gewerkt, wat waren de grootste verschillen die jij hebt ervaren?

Een moderne huisartsenpraktijk is veel meer dan een huisarts en een assistent(e). Het lijkt soms meer op een eerstelijns ziekenhuis. Omdat huisartsen tegenwoordig een gigantisch takenpakket hebben, verschilt iedere huisartsenpraktijk van elkaar. Daarnaast zijn de bovengenoemde praktische afspraken vaak verschillend per praktijk.

Hoe verliep het contact tussen jou en de andere collega’s (huisartsen, doktersassistenten, POH’s)?

Personeel van een huisartsenpraktijk is altijd enthousiast als je langskomt; in beginsel al omdat je als invaller zorgt dat de werkdruk voor je (tijdelijke) collega’s die dag minder is. Daarnaast vinden ze het vaak leuk om te horen dat je geneeskunde studeert! De samenwerking ervaar ik daarom altijd als zeer prettig. Je collega’s zijn vriendelijk en hebben een hart voor de zorg. Samen met hen ga je de uitdagingen aan van de, soms hectische, dag bij de huisartsenpraktijk.

Welke casus is jou het meeste bijgebleven? Kan jij hier iets over delen? Uiteraard zonder patiënten informatie

Op vrijdag 16.30, na een bomvolle dag, belt een 30-jarige vrouw huilend op. Zij had 3 positieve zwangerschapstesten, terwijl zij twee jaar daarvoor een Implanon (anticonceptie) had laten plaatsen bij de huisarts. Zij was radeloos aan de telefoon, immers was de zwangerschap vanzelfsprekend ongepland bij anticonceptie gebruik. Nadat ik patiënte de ruimte had gegeven om haar verhaal te doen, heb ik in overleg met de huisarts patiënte eind van de dag nog op het spreekuur laten komen. Zo kon zij diezelfde dag nog een plan maken met haar vertrouwde huisarts en zat zij niet het hele weekend in afwachting van haar afspraak de week erop. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het kleine stapje extra zetten samen met de huisarts om patiënte diezelfde dag nog te zien heeft voor haar grote positieve gevolgen. Enkele weken later hoorde ik van de huisarts terug dat patiënte na de initiële schrik toch erg blij was met haar zwangerschap. Het voelt goed om daar een bijdrage aan te hebben kunnen leveren.

Welke tip zou jij meegeven aan een geneeskundestudent die start met het werk als doktersassistent(e)?  

Je bent het eerste aanspreekpunt voor patiënten en hun klachten en daarbij is een goede gezondheid vaak iemands grootste bezit. Een luisterend oor bieden en de klachten van patiënten erkennen is vaak al meer dan het halve werk.

Dirk van Hemert