Ervaring uit de praktijk – Laura

Vandaag delen we een inspirerend interview met Laura, een gedreven geneeskundestudent die haar ervaringen deelt over haar werk bij HuisartsenHulp. Laura is momenteel 22 jaar oud en zit in haar master Geneeskunde. Ze loopt sinds oktober coschappen en heeft daarnaast een actieve rol als bestuurslid binnen een stichting die reanimatieonderwijs geeft op middelbare scholen. In haar vrije tijd werkt ze op festivals en onderneemt ze graag dingen met vrienden. Lees mee hoe ze haar tijd bij HuisartsenHulp heeft ervaren en wat ze daar allemaal heeft geleerd.

Even kennis maken met Laura

Ik ben Laura, momenteel 22 jaar en bezig met mijn master Geneeskunde. Ik loop nu sinds oktober coschappen en ben daarnaast actief als bestuurslid binnen een stichting die zich inzet om reanimatieonderwijs te geven op middelbare scholen. Ook werk ik in het weekend af en toe achter de bar op diverse festivals. In mijn vrije tijd vind ik het verder nog leuk om wat te ondernemen met vrienden en ben ik ook af en toe op feesten te vinden. Doordat ik nu full-time coschappen loop, heb ik helaas niet meer zoveel tijd om te werken voor HuisartsenHulp.

De eerste stappen bij HuisartsenHulp

Aan het einde van je 2e jaar van de Bachelor Geneeskunde heb je je ingeschreven bij HuisartsenHulp. Weet je nog hoe je bij ons terecht bent gekomen en wat je bewoog om je in te schrijven?

Laura: Ik hoorde over jullie via andere geneeskundestudenten en was toen op zoek naar een baan voor doordeweekse dagen overdag in mijn vakanties die ook nog te maken had met mijn huidige studierichting. Daarnaast spreekt het jezelf kunnen inschrijven wanneer je beschikbaar bent me heel erg aan.

Wat verwachtte je van HuisartsenHulp toen je net in contact met ons was gekomen?

Laura: Ik verwachtte uitleg en begeleiding met het vinden van mijn eerste praktijk om bij te gaan werken. Omdat er toen niet echt opdrachten in mijn buurt waren, hebben jullie een open sollicitatie voor mij uitgezet naar praktijken in mijn buurt waarna ik de hele zomer terecht kon in twee verschillende praktijken.

Ervaringen in de praktijk

Je hebt twee zomers lang in drie verschillende huisartsenpraktijken gewerkt. Kun je hier wat meer over vertellen? 

Laura: In de eerste zomervakantie (tussen mijn jaar 2 en jaar 3 van de bachelor geneeskunde) heb ik het grootste deel van de tijd in één praktijk gewerkt. Deze praktijk had net de pech dat de assistente die er in de zomer zou zijn, was gestopt, waardoor ze een aantal weken geen assistente hadden. Na een inwerk-/meeloopperiode van enkele weken ben ik een aantal weken de enige assistente geweest in deze praktijk. In deze weken was ik verantwoordelijk voor alle telefoontjes, baliewerkzaamheden en deed ik af en toe nog een assistentenspreekuur waarin ik zelfstandig wat kleine dingen oppakte. Ik kon de hele dag door vragen stellen aan de huisarts als dat nodig was.

In deze zomer heb ik ook af en toe een dag tussendoor in een andere praktijk gewerkt als tweede assistente. Hier werkte ik vooral als ondersteuning van de andere assistentes, en was ik voornamelijk verantwoordelijk voor de telefoontjes en baliewerkzaamheden.

In de tweede zomer (na afloop van mijn derde jaar van de bachelor) heb ik in een relatief grote combinatiepraktijk gewerkt, waarbij ik als assistente voor vier verschillende huisartsenpraktijken in een gezondheidscentrum tegelijk werkte. Door de grote schaal werkte ik hier iedere dag met meerdere andere assistenten. Hier heb ik voornamelijk telefoontjes afgehandeld.

Leren en groeien in verschillende omgevingen

Hoe was het om voor verschillende praktijken te werken? Wat heb je hieruit gehaald voor jezelf?

Laura: Het was voor mij heel leerzaam om als doktersassistente te werken. Dit heeft me een heel goed beeld gegeven van wat de huisartsenzorg inhoudt en ik heb ook een beeld kunnen krijgen van de diverse soorten en formaten van huisartsenpraktijken. Ook heb ik veel ervaring kunnen opdoen met het inschatten van de spoedeisendheid van de klachten waarmee de patiënten kunnen komen. Het was voor mij soms wel weer even wennen dat ik als assistente niet de diagnose hoef te stellen, maar vooral moet zorgen dat een patiënt op de juiste termijn de juiste hulp krijgt, en toch ook kritisch te blijven over of een consult wel nodig is.

HuisartsenHulp een aanrader?

Laura: Ja, ik heb zelf heel veel geleerd over het contact met patiënten en ook veel mee kunnen krijgen over de verschillende aandoeningen die vaak voorkomen in een huisartsenpraktijk. Daarnaast vond ik het zelf heel prettig om het werk zelf in te kunnen plannen en de weekenden in mijn vakanties vrij te hebben.



Laura’s ervaringen bij HuisartsenHulp laten zien hoe waardevol en leerzaam het is voor geneeskundestudenten om praktijkervaring op te doen in huisartsenpraktijken. Haar verhaal inspireert en motiveert andere studenten om dezelfde stap te zetten en hun vaardigheden te ontwikkelen in een echte werkomgeving. Wij bedanken Laura voor haar openhartigheid en wensen haar veel succes met haar verdere carrière!

Werken als Medicatie Reviewer

Bij HuisartsenHulp zijn we altijd op zoek naar nieuwe en interessante projecten die waardevolle ervaringen bieden aan onze kandidaten. We zijn dan ook blij om een spannende nieuwe vacature aan te kondigen, speciaal voor geneeskundestudenten: Medicatiereviews!

Bekijk hier