Werken als ANIOS bij een praktijk of post.

Door het toenemend tekort aan huisartsen komt de zorg bij praktijken onder steeds hogere druk te staan. Om deze druk te verlichten staan steeds meer praktijken en ook posten open voor een ANIOS ter ondersteuning in het leveren van passende zorg. Ben je op zoek naar een basisarts vacature en heb je behoefte aan een uitdagende baan in een leerzame omgeving? Wij helpen je graag bij het zoeken naar een leuke praktijk.

Het medische veld is dynamisch, uitdagend en continu in ontwikkeling. Als basisarts sta je ook wel bekend als ANIOS (Arts Niet In Opleiding tot Specialist). Met dit beroep heb je een essentiële rol in de zorgsector. 

Als ANIOS draai je een zelfstandig spreekuur voor de minder complexe patiënten vragen, op de praktijk is er altijd een gediplomeerd huisarts fysiek aanwezig waarmee je direct kunt overleggen. De ervaringen van basisartsen die wij aan een ANIOS functie binnen een huisartsenpraktijk hebben geholpen laat blijken dat deze functie een heel leerzame, uitdagende maar vooral ook leuke optie is. Met name voor basisartsen die nog twijfelen of ze huisarts willen worden of voor basisartsen die al zijn toegelaten tot de opleiding tot huisarts en hierbij een periode moeten overbruggen tot ze kunnen starten is dit dé ideale mogelijkheid om een goed beeld van het werk als huisarts te ontwikkelen.

Ben je op zoek naar een positie om je vaardigheden verder te ontwikkelen? Wil je de huisartsenpraktijk beter leren kennen of je jezelf wilt voorbereiden op een specialistische opleiding? Op deze pagina vind je alle informatie en vacatures om de volgende stap in je medische carrière te zetten. Ontdek de veelzijdige taken van een basisarts, de essentiële competenties die je nodig hebt en de unieke kansen die voor je liggen. Laat je inspireren en vind de vacature die bij jou past.

Werk vinden via de website en app

Hoeveel dagen in de week kan ik werken als basisarts?

Wij hebben op dit moment diverse vacatures voor 3,4 of 5 dagen in de week voor een periode van 3 tot 18 maanden. Ook is het via HuisartsenHulp mogelijk om het werken bij een praktijk te combineren met het werken op de post in de avonden en/of weekenden. Ook als je minder beschikbaar bent kun je via ons aan het werk als basisarts. Het minimum wat wij vragen is dat je dit werk voor 3 maanden beschikbaar bent voor zo’n 3 dagen in de week. Heb je nog vragen of wil je zo snel mogelijk aan het werk? Mail dan naar wouter@huisartsenhulp.nl of schrijf je direct vrijblijvend in via onderstaande button en plan een intake in.

Snel reageren op werk via onze website & app

Via onze website en onze app kan je direct het aanbod van werk inzien en hierop reageren. Daarnaast ontvang je per e-mail, sms of pushberichtjes updates over interessante vacatures. Na het reageren op een vacature ontvang je zo snel mogelijk bericht of je wordt ingezet.

Welke taken voeren basisartsen uit?

Je hebt als basisarts een scala aan taken die je autonoom uitvoert of onder supervisie van een medisch specialist. Je voornaamste verantwoordelijkheden zijn:

 • Diagnoses stellen: door onderzoek en observatie kom je tot een duidelijke diagnose bij patiënten.
 • Behandelplan voorstellen: je adviseert over de beste behandelopties voor de patiënt, afgestemd op hun specifieke situatie.
 • Medicijnen voorschrijven: na het stellen van een diagnose schrijf je passende medicatie voor.
 • Spreekuur houden: je begeleidt patiënten, luistert naar hun klachten en zorgen en geeft medisch advies.
 • Medische gegevens registreren: accurate en tijdige registratie van medische gegevens is belangrijk voor de continuïteit van zorg.
 • Overleg met collega’s: voor complexe gevallen overleg je vaak met specialisten of andere medische professionals om tot de beste behandelstrategie te komen.

Over welke competenties beschikt een basisarts?

Als basisarts sta je op het front van de medische zorg en moet je beschikken over een breed scala aan competenties. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat je jouw klinische en administratieve taken effectief uitvoert, Daarnaast helpen de competenties je ook om succesvol te communiceren en samen te werken met patiënten en collega’s. Volgens het CanMED-model zijn er zeven kerncompetenties die elke basisarts moet beheersen. We beschrijven de competenties en leggen uit hoe ze bijdragen aan de dagelijkse praktijk van jouw functie als basisarts.

 • Medisch handelen: je beschikt over de vaardigheden en kennis om patiënten effectief en efficiënt te behandelen.
 • Communicatie: goede communicatieve vaardigheden zijn essentieel om informatie duidelijk over te brengen aan patiënten en collega’s.
 • Samenwerking: je werkt nauw samen met andere medische professionals, waarbij teamspirit en samenwerking een belangrijke rol hebben.
 • Kennis en wetenschap: je blijft je voortdurend bijscholen en doet kennis op uit betrouwbare wetenschappelijke bronnen.
 • Maatschappelijk handelen: als arts ben je je bewust van je maatschappelijke verantwoordelijkheid en handel je ethisch en integer.
 • Organisatie: je kunt effectief multitasken en prioriteiten stellen in een vaak hectische omgeving.
 • Professionaliteit en kwaliteit: je streeft altijd naar het hoogste niveau van zorg en professionaliteit in je vakgebied.

Voordelen van werken als basisarts via HuisartsenHulp

Voor werkzoekenden

> Inschrijving is geheel vrijblijvend en kosteloos.

> Groot aanbod van tijdelijke en vaste vacatures.

> Aantrekkelijk salaris en arbeidsvoorwaarden.

> Snel reageren op werk via de app of de website.

> Persoonlijke service en contact.

Referenties

Openstaande basisarts vacatures

De vraag naar basisartsen is aanhoudend en variërend. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar een positie in een groot ziekenhuis, een kleinschalige praktijk of in het bedrijfsleven. Er zijn voortdurend kansen beschikbaar, zowel voor tijdelijk werk als voor vaste functies. Meld je aan en ontdek de meest recente vacatures.

In het overzicht hieronder vind je een overzicht van de meest recente openstaande vacatures voor basisartsen. Ons aanbod verandert continue, schrijf je daarom in en blijf altijd op de hoogte van de laatste vacatures in jouw buurt. Wanneer je als zelfstandig ondernemer gewend bent om te werken dan is dat ook mogelijk.

 

Werken als doktersassistent of praktijkondersteuner (POH-S)

Ben je korter dan 3 maanden beschikbaar of lijkt de ANIOS functie je te uitdagend? Dan kan je via ons altijd tijdelijk aan de slag als doktersassistent of POH-S.

Onze ervaring is dat basisartsen relatief snel en makkelijk de werkzaamheden van doktersassistenten of praktijkondersteuners bij huisartspraktijken en gezondheidscentra kunnen leren. Dé ideale bijbaan voor wanneer je aan het solliciteren bent naar een AIOS of ANIOS functie. Het werken als assistent kan je goed ad-hoc doen bij verschillende praktijken terwijl je met het werken als POH-S start met je eigen spreekuren. Hiervoor vragen wij dan ook dat je iets langer beschikbaar bent.

Heb je nog geen of weinig ervaring? Dit is geen probleem. Je kunt op onze kosten door een collega-assistent worden ingewerkt bij een huisartsenpraktijk. Ervaring leert dat het inwerken vaak slechts één dagdeel in beslag neemt.

Openstaande basisarts vacatures

Veelgestelde vragen over werken als basisarts

De termen ‘basisarts’ en ‘huisarts’ worden soms door elkaar gebruikt, maar ze verwijzen naar verschillende stadia en specialisaties in je medische carrière. Een basisarts is een arts die zijn of haar medische opleiding als student geneeskunde heeft afgerond maar nog niet gespecialiseerd is. De basisarts kan ervaring opdoen in verschillende medische disciplines.

Daarentegen is een huisarts een gespecialiseerde arts die een aanvullende opleiding heeft gevolgd na het afronden van de basisopleiding. Als eerstelijns zorgverlener heeft de huisarts een brede kennis van verschillende aandoeningen en ziektes en biedt integrale zorg aan patiënten van alle leeftijden. De huisarts fungeert vaak als de eerste contactpersoon voor patiënten en kan doorverwijzen naar gespecialiseerde zorg wanneer dit nodig is.

Geen basisarts maar wel op zoek naar een leuke baan? We bieden ook vacatures voor doktersassistent, praktijkmanager of praktijkondersteuner.

Als basisarts zijn de mogelijkheden qua werklocaties divers. Van stedelijke ziekenhuizen in Rotterdam tot landelijke huisartsenpraktijken in de regio van Groningen. Of je nu de dynamiek van de stad verkiest of de rust van het platteland, er is altijd een passende werkomgeving voor jou beschikbaar.

Als basisarts ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van algemene medische zorg zoals het houden van spreekuren, het stellen van diagnoses en het opstellen van behandelplannen. Daarnaast behoort het voorschrijven van medicatie en het verrichten van eenvoudige medische procedures tot je takenpakket. Ook hou je patiëntendossiers bij en overleg je met andere zorgprofessionals.

Een gediplomeerd basisarts combineert medische kennis en handelen met communicatieve vaardigheden, maatschappelijk handelen en een kritische, probleemoplossende houding. Andere competenties zijn samenwerken in multidisciplinaire teams en het onderhouden van professionele relaties. Ook zal je als basisarts je continu inzetten voor je eigen ontwikkeling en die van de zorgpraktijk.

Als ANIOS heb je veel werkplekken om uit te kiezen, waaronder ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, revalidatiecentra, GGZ-instellingen en verpleeghuizen. Dit biedt de kans om ervaring op te doen in diverse specialismen en werkomgevingen, zowel in stedelijke als landelijke gebieden.

Gezien het tekort aan huisartsen en de brede inzetbaarheid van basisartsen, is de arbeidsmarkt gunstig als werkzoekende. ANIOS-posities worden vaak aangeboden om te helpen bij de hoge werkdruk in veel zorginstellingen, wat jou kansen biedt als basisartsen om relatief snel een geschikte baan te vinden.