Interview Laura Klunder

Eens in de zoveel tijd vinden wij het leuk om een student die via Huisartsenhulp heeft gewerkt te interviewen. Deze keer is dat Laura. Laura is inmiddels basisarts, maar heeft tijdens haar master geneeskunde bij Huisartsenhulp gewerkt als doktersassistent 

Wie is Laura:  
Laura is inmiddels 26 jaar en woont in Utrecht. Na het behalen van haar master geneeskunde is zij gestart met een ANIOS functie in het Antonius ziekenhuis op de SEH waar zij de o.a. de fysieke triage uitvoert. Met deze functie is zij inmiddels een maand terug gestart. Zij zal nog één maand de functie uitvoeren om vervolgens een verdere stap te maken in haar carrière. Haar doel is om uiteindelijk kinderarts te worden, uiteraard zoekt zij daarvoor momenteel een ANIOS-plek. Een ANIOS plek op de interne lijkt haar ook ontzettend interessant.    

Wat is de reden dat je destijds hebt gekozen om bij Huisartsenhulp te werken:  
“ In 2018 ben ik begonnen met het werken als doktersassistente bij Huisartsenhulp. Ik deed al vrijwilligers werk, maar uiteraard is het op een gegeven moment ook wel fijn om ervaring binnen de medische wereld op te doen en wat te verdienen. Ik zocht destijds een bijbaan waarbij ik zelf mijn rooster kon indelen. Ik wilde daar graag zelf de regie in hebben, flexibiliteit was voor mij erg belangrijk. In combinatie met coschappen vond ik het fijn dat ik ook langere periodes niet hoefde te werken en dat daar ook niet ‘boos’ op werd gereageerd. Door mijn beschikbaarheid in te vullen in de online agenda was dit voor Huisartsenhulp voldoende.”  

Hoe ging het inwerken op de huisartsenpraktijk? En hoe ervaarde je de begeleiding vanuit de praktijk en ons?  
“ Elke praktijk pakte het inwerken anders aan. Bij sommige praktijken kon ik mijzelf inlezen door middel van een inwerkdocument en bij andere praktijken werd ik een soort van in het diepe gegooid. Uiteraard kan je dan wel altijd terecht bij een collega doktersassistent of bij de artsen. Zelf vond ik het fijn om bij wat grotere praktijken te werken, aangezien je dan gemakkelijk meerdere aanspreekpunten hebt. Je zal ook gaan merken dat de ene praktijk je beter ligt, dan de andere. Hier kom je vanzelf achter.  

Ik heb bij zes verschillende praktijken gewerkt en allen werkte met het HIS Promedico systeem. Toch merk je dat elke praktijk een systeem op een andere manier gebruikt. Het inwerken op het systeem heeft niet heel veel tijd gekost. Destijds had je nog geen triage cursus, maar ik heb daar geen last van gehad. Ik heb veel geleerd tijdens het werk zelf en kon in de praktijk meestal met mijn vragen terecht bij een ervaren doktersassistente.  

De begeleiding vanuit Huisartsenhulp heb ik als prettig ervaren. De site is overzichtelijk, de communicatie verliep altijd erg fijn en ik werd goed op de hoogte gehouden van mijn optaties en opdrachten via de mail. Ik kon altijd terecht als ik vragen had.” 

Wat heb jij geleerd van het werken als doktersassistente?  
“Door te werken als doktersassistente worden je communicatie skills echt getraind. Je komt met veel verschillende patiënten in contact, dit contact verloopt voor het grootste gedeelte via de telefoon. Je ziet iemand niet, dus je kan niet kijken naar gezichtsuitdrukkingen en non-verbale communicatie. In het contact moet je daarom heel goed luisteren naar de patiënt, zodat je gericht vragen kan stellen om de juiste urgentie te bepalen.  

Ook is het jouw taak als doktersassistent om de patiënt gerust te stellen indien nodig, dit kan best lastig zijn. Hierin is het belangrijk dat je goed luistert en begrip toont voor de situatie van de patiënt. Soms zal je ook te maken krijgen met agressie aan de telefoon, ik heb geleerd hoe ik hier het beste mee om kan gaan.  

Tijdens het werk heb ik geleerd welke vragen ik moet stellen bij de verschillende casussen. Iedere casus is anders en daarom is het belangrijk om goed te blijven luisteren en soms ook je onderbuikgevoel te volgen. Wel is het goed om te onthouden dat je er niet zit als dokter, maar als doktersassistent. Kom je er niet helemaal uit of heb je een bepaald onderbuikgevoel bij de casus, overleg dan met één van de huisartsen of de assistentes om samen te kijken wat de beste vervolgstap is.” 

 

Wat vond/vind je het leukste aan het werk?  
“Wat ik zelf heel fijn vond aan het werk is de waardering. Ik kreeg vaak van de artsen en collega doktersassistenten te horen dat zij erg blij waren met mijn inzet. Er is vaak een tekort aan doktersassistentes en door ziekteverzuim neemt dit toe. Dan is het erg fijn dat je een praktijk uit de brand kan helpen door als invalassistente in die praktijk aan de slag te gaan. Ik heb in een aantal praktijken heel veel gewerkt, waardoor je ook echt een band opbouwt met de collega-assistentes en de huisartsen, ik voelde mij echt onderdeel van het team! Daarnaast is het natuurlijk altijd erg leuk als de patiënten zich goed geholpen voelen en dat ze dat dan ook naar je uitspreken. Ook vond ik het fijn als patiënten begrip toonde voor de drukte, aangezien je niet altijd iedereen direct een plekje kan geven op het spreekuur maar je wel je uiterste best voor ze doet. ”  

 

Wat vond/vind je minder leuk aan het werk?  
“Ik vind het omgaan met agressie toch wel het moeilijkste van het werk. Soms kan je heel goed de frustratie van de patiënt begrijpen, maar kan je niet direct iets aan de situatie veranderen. Het kan dan best lastig zijn om iemand gerust te stellen en kalm te krijgen, dat is dus een challenge.  

Wat ik minder leuk vond aan het werk is het onbegrip van sommige patiënten bij drukte. Als doktersassistente werk je keihard met een team om iedere patiënt die belt te woord te staan en het juiste beleid door te voeren. Als de patiënt niet direct naar het spreekuur hoeft te komen, maar dat wel wil, zorgde dat vaak voor irritatie aan de telefoon. 

In de afgelopen twee jaar is er veel veranderd door de komst van corona. Hierdoor wijzigden er vaak regels binnen de huisartsenpraktijk en als invaller was dit soms best even schakelen.”   

 

Welke tip(s) zou jij meegeven aan een geneeskundestudent die start met het werk als doktersassistent(e)?  
“Schroom niet om vragen te stellen aan jouw collega’s! Als invaller kan je niet direct alles weten. Zet de patiënt even in de wacht als je het niet zeker weet en stel je vraag aan een collega. Ook is het goed om te realiseren dat je niet als dokter werkt, maar als doktersassistent. Jij bent er om de urgentie te bepalen en afspraken in te plannen en niet om het hele consult te voeren. Dit scheelt een hoop stress 😉  

Ook zou ik adviseren om je van tevoren goed in te lezen. Ik heb begrepen dat er tegenwoordig een triagecursus en reader beschikbaar zijn, dus maak daar gebruik van om je goed voor te bereiden.  

Ben je op zoek naar een flexibele en leerzame baan, waar je ook nog eens waardevolle ervaring mee op doet voor je coschappen: meld je dan ook aan bij Huisartsenhulp!” 

HuisartsenHulp @ Sendi

Maak kennis met Sendi, het platform voor het delen en opvragen van informatie. Met Sendi beschikt u over een effectief communicatiemiddel voor iedereen, terwijl u

Bekijk hier